Förra veckan lyssnade vi på Jonas Söderströms föreläsning "sociala medier - de första fyra årmiljonerna. En kortfattad historia"
Titel gav en tyvärr inga positiva tankar, fyra miljoner år. Det kändes som en föreläsning som skulle innehålla mycket historiarabbel och babbel. Det vart dock en helt annan grej. Jonas drog relativt snabbt igenom apornas sätt att kommunicera och ta hand om varandra som i sin tur har lett till människans verbala kommunikation. Snabbt efter historia genomdraget kom Jonas in på dagens sociala medier. Mycket facebook och twitter. Det var inte särskilt mycket prat om vad vi egentligen gör och hur vi kommunicerar med dessa sociala medier utan mer vad vi kan ha för egentlig nytta av det ur ett brett perspektiv. Han tog exempel där sociala medier hade hjälpt mänskligheten vid naturkatastrofer och även andra katastrofer. Där privatpersoner hade hjälpt människor i nöd snabbare än räddningsarbetare. Genom att skicka ut meddelanden och kommunicera med andra människor på exempelvis facebook eller twitter har privatpersoner lyckats samla ihop stora mängder människor för att hjälpa folk i nöd. "strandsatta" människor har via mobilen lagt upp ett nödrop på twitter och därigenom fått kontakt privatpersoner som i sin tur larmat och skaffat fram räddningsassistans.
En intressant och lärorik föreläsning som fick en att inse att dagens sociala medier inte bara handlar om att kommunicera med sina vänner. De kan snabbt hjälpa många människor i nöd på ett sätt som polis, räddningsarbetare och andra arbetare inte kan.
torsdag 4 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar